
XXXIII MIĘDZYNARODOWE SYMPOZJUM DROBIARSKIE PO WPSA “Nauka Praktyce - Praktyka Nauce”
DZIEŃ 1
ŚRODA, 20.09.2023
10.00-13.30 Rejestracja uczestników
12.00-13.45 Obiad (restauracja hotelowa)
14:00-14.15 Otwarcie Sympozjum
prof. dr hab. Krzysztof Kozłowski - Prezydent PO WPSA
prof. dr hab. Ewa Łukaszewicz – Przewodniczące Komitetu Konferencyjnego
14.15-15.00 Uroczystość nadania godności Honorowego Członka Polskiego Oddziału WPSA
- prof. dr hab. Antoni Brodacki
laudator: prof. dr hab. Justyna Batkowska
- prof. dr hab. Jan Niemiec, dr h. c.
laudator: dr hab. Krzysztof Damaziak
- inż. Piotr Paszkowski
laudator: dr hab. Marcin Lis, prof. uczelni
15.00-15.15 Rozstrzygnięcie IX Konkursu na Najlepszą Pracę Dyplomową z Zakresu
Drobiarstwa
15.15-15.45 Przerwa kawowa
15.45-16.15 Wykład plenarny
Dr inż. Eugeniusz Wencek
Hodowla i produkcja drobiu w Polsce
KONKURS MŁODYCH BADACZY IM. JERZEGO BĘDKOWSKIEGO
Moderatorzy: dr hab. Marcin Lis, prof. uczelni
dr hab. Sebastian Kaczmarek, prof. uczelni
16.15-16.30 M. R. Aslam, P. Szymkowiak, B. Kierończyk, D. Józefiak
Wpływ wybranych tłuszczów w dietach brojlerów na wyniki wzrostu,
współczynniki strawności i jakość mięsa
16.30-16.45 P. Ciborowska, M. Michalczuk, A. Matuszewski, A. Zalewska, K. Zglińska, D. Bień
Wpływ muzyki relaksacyjnej na wyniki odchowu i dobrostan kurcząt rzeźnych
16.45-17.00 A. Marzec, P. Sołek, K. Ognik, J. Jankowski
Wpływ wczesnego podania antybiotyku lub żywienia indyków dietą zawierającą
kokcydiostatyk na współgranie osi jelitowo-mózgowej oraz poziom wybranych
hormonów i możliwe konsekwencje dla dobrostanu zwierząt
17.00-17.15 S. Napierkowska, P. Froment, A. Kowalczyk, A. Partyka
Wpływ niskich i wysokich stężeń imidaklopridu na parametry ruchliwości i
charakterystykę plemników kogutów
17.15-17.30 K. Olejnik, E. Popiela, D. Konkol, M. Korczyński, I. Tikasz, T. Banhazi, S. Opaliński
Projekt LivestockSense a bariery w wykorzystaniu narzędzi ICT na fermach drobiu
17.30-17.45 P. Szymkowiak, M. R. Aslam, B. Kierończyk, D. Józefiak
Wpływ zastosowania wybranych tłuszczów paszowych w dietach brojlerów na
mikrobiotę jelitową
17.45-18.00 J. Urban, M. Michalczuk, A. Lange, D. Bień, A. Matuszewski, A. Jaroszek,
S.Jaworski
Ocena właściwości prebiotycznych koncentratu włókna surowego
18.15 Walne zebranie członków PO WPSA – I termin
18.30 Walne zebranie członków PO WPSA - II termin
20.00. Kolacja bufetowa
21.15 Drumbastic night
DZIEŃ 2
CZWARTEK 21.09.2023
Sesja naukowa - ŻYWIENIE DROBIU
Moderatorzy: prof. dr hab. Dorota Jamroz, dr h.c.
dr inż. Anna Arczewska-Włosek
9.00-9.45 Wykład plenarny
Prof. dr hab. Sylwester Świątkiewicz i dr inż. Anna Arczewska-Włosek
Aktualne trendy i osiągnięcia w badaniach z zakresu żywienia drobiu
9.45-9.55 M. U. Asghar, Q. U. A. Sajid, M. Wilk, D. Konkol, M. Korczyński
Metody przetwarzania soi: wpływ na strawność białka oraz redukcję emisji
azotu do środowiska
9.57-10.07 L. S. Bassi, M. Hejdysz, P. Kołodziejski, A. Smith, J. O. B. Sorbara, A.
Cowieson, S. Kaczmarek, B. Svihus
Porównanie efektywność trawienia, u kurczęta brojlerów i świń, żywionych różnymi
źródłami skrobi
10.09-10.19 S. Fallahi, Ł. Bobak, M.U. Asghar, S. Opaliński
Przygotowanie kannabidiolu i parametry produkcyjne kur niosek
10.21-10.31 D. Konkol, E. Popiela, M. Augustyńczyk, S. Fallahi, C. Ceccopieri, J. Madej,
M. Korczyński
Wykorzystanie lewanu w żywieniu kur nieśnych
10.40-11.00 Przerwa kawowa
Sesja naukowa - ŻYWIENIE DROBIU
Moderatorzy: prof. dr hab. Jan Niemiec, dr h.c.
dr inż. Damian Konkol
11.05-11.15 A. Nawrocka, M. Durkalec, A. Filipek, M. Kmiecik
Ocena bezpieczeństwa alternatywnych źródeł białka owadów stosowanych w żywieniu kurcząt
11.17-11.27 K. Sierżant, E. Piksa, D. Konkol, M.U. Asghar
Optymalizacja przeciwutleniaczy w diecie kurcząt rzeźnych: wpływ na wydajność oraz
status redoks
11.29-11.39 Sz. Toth, A. Desbruslais, A. Wealleans, D. Gonzalez-Sanchez
Lizolecytyny, monoglicerydy i syntetyczny emulgator a dobrostan i wskaźniki
produkcyjne kurcząt brojlerów
11.41-11.51 Sz. Toth, D. Gonzalez-Sanchez, A. Wealleans, A. Desbruslais
Wpływ dodatku multienzymów w diecie kurcząt o coraz bardziej obniżonej wartości
energetycznej
12.00-13.30 Obiad
13.30-14.15 Wykład plenarny
Dr hab. inż. Krzysztof Damaziak
Seksowanie jaj - aktualne wyzwanie technologiczne w produkcji drobiarskiej
Po wykładzie plenarnym prowadzone będą równolegle dwie sesje naukowe:
Sesja naukowa – BIOLOGICZNE PODSTAWY HODOWLI I PRODUKCJI DROBIARSKIEJ
Moderatorzy: prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański
dr inż. Magdalena Trela
14.30-14.40 K. Andres, M. L. Pękalski, M. G. Adamski
Identyfikacja populacji bakterii jelitowych gęsi domowej poprzez sekwencjonowanie
amplikonów 16S rDNA
14.42-14.52 C. Ceccopieri, J. P. Madej, A. Kowalczyk
Różnice w rozwoju wtórnych narządów limfatycznych pomiędzy liniami kurcząt
14.54-15.04 M. Gumułka, A. Hrabia, I. Rozenboim
Zmiany w ekspresji receptorów androgenowego i estrogenowych oraz genów
związanych z procesem steroidogenezy w jądrze gęsiora w cyklu rocznym
15.06-15.16 L. Lewko, J. Krawczyk, J. Calik
Wpływ genotypu i wieku na wybrane parametry jakości skorup i lizozymu jaj kur
objętych programem ochrony
15.18-15.28 S. Nowaczewski, T. Szablewski, K. Stuper-Szablewska, M. Hejdysz, S. Kaczmarek,
L. Lewko, B. Grzegrzółka, J. Gruszczyńska
Porównanie cech skorupy w zależności od jej barwy u przepiórki japońskiej (Coturnix
coturnix japonica)
15.30-15.50 Przerwa kawowa
Moderatorzy: prof. dr hab. Jerzy Niedziółka
dr inż. Jolanta Calik
15.50-16.00 M. L. Pękalski, S. Mosiołek, R. Kędzia, G. Kunstman, M. G. Adamski
Sekwencjonowanie nanoporowe do identyfikacji i kwantyfikacji prokariotycznych i
eukariotycznych składników mikrobiomu ptaków
16.02-16.12 T. Szwaczkowski , E. Skotarczak, W. Mueller, S. Kujawa, P. Nowak, P. Idziaszek,
K. Koszela,A. Swat, M. Lisowski, K. Połtowicz
Łączna wartość hodowlana kur nieśnych wyznaczana na podstawie różnych zestawów
wag ekonomicznych cech użytkowych
16.14-16.24 K. Wengerska, K. Drabik, A. Ramankevich, S. Grzejszczak, K. Kasperek, J. Batkowska
Ocena wylęgowości piskląt w zależności występowania wad skorupy jaja
16.26-16.36 W. Wójcik, P. Pstrokoński, K. Damaziak
Wykorzystanie sztucznej inteligencji (SI) do analizy pigmentacji i porowatości skorup jaj
perlicy domowej na przykładzie programu NATUREPATTERNMATCH
Sesja naukowa– JAKOŚĆ PRODUKTÓW DROBIARSKICH
Moderatorzy : prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
dr inż. Monika Wereńska
14.30-14.40 B. Biesiada-Drzazga, D. Banaszewska, E. Wencek, S. Kaim
Wybrane cechy rzeźne kaczek pekin rodu P-44 i P-55
14.42-14.52 K. Drabik, K. Wengerska, Ł. Urbaś, K. Kasperek, J. Batkowska
Analiza jakości i składu chemicznego jaj dwużółtkowych w porównaniu z jajami
o prawidłowej budowie
14.54-15.04 A. Drażbo, D. Józefiak, J. Naczmański, P. Konieczka, K. Kozłowski
Wpływ zastosowania tłuszczu z Hermetia illucens w dietach dla kur nieśnych na jakość jaj
15.06-15.16 J. Obrzut
Jakość mięsa pulard w zależności od terminu uboju
15.18-15.28 A. Okruszek, M. Wereńska, G. Haraf
Profil kwasów tłuszczowych i wskaźniki lipidowe mięsa gęsiego poddanego obróbce
termicznej
15.30-15.50 Przerwa kawowa
Moderatorzy: prof. dr hab. Teresa Majewska
dr inż. Lidia Lewko
15.50-16.00 W. Wójcik, O. Świder, M. Łukasiewicz-Mierzejewska, K. Damaziak, M. Roszko,
J. Riedel, J. Niemiec
Kształtowanie się zmian poziomu amin biogennych w mięśniach piersiowych i nóg
kurcząt mięsnych
16.02-16.12 Z. Sokołowicz, A. Augustyńska-Prejsnar
Wpływ poprawy dobrostanu kurcząt brojlerów w okresie przedubojowym na jakość
pozyskiwanego mięsa
16.14-16.24 M. Wereńska, A. Okruszek, G. Haraf
Wpływ obróbki termicznej na właściwości fizyczne i ocenę sensoryczną mięsa gęsiego
16.45-18.30 Panel dyskusyjny - Aktualne Trendy i Wyzwania w Polskiej i Europejskiej Produkcji Drobiarskiej
Moderator: prof. dr hab. Jan Jankowski, dr h.c. multi
20:00 Uroczysta kolacja
Rozstrzygnięcie Konkursu Młodych Badaczy im. Jerzego Będkowskiego
Music and amusements
DZIEŃ 3
PIĄTEK 22.09.2023
Sesja naukowa – PROFILAKTYKA W PRODUKCJI DROBIARSKIEJ
Moderatorzy: dr hab. med. wet. Grzegorz Tomczyk, prof. instytutu
dr inż. Marta Kuźmińska-Bajor
9.00-9.45 Wykład plenarny
Dr hab. med. wet. Anna Woźniak-Biel, prof. uczelni
Grypa ptaków – stary problem, nowe wyzwania
9.45-9.55 J. Batkowska, M. Kutrzuba, R. Bagrowski, A. Ukalska-Jaruga, A. Adamczuk, K. Drabik
Wpływ dodatku wermikulitu® do paszy i ściółki na cechy fizyczne kości indyczek rzeźnych
9.57-10.07 E. Cholewińska, R. Smagieł, A. Stępniowska, M. Krauze, Ł. Szymański, K. Ognik,
D. Mikulski, J. Jankowski
Wpływ wczesnego podawania antybiotyków na status immunologiczny i redoks krwi
indyków
10.09-10.19 W. Kozdruń, K. Piekarska, A. Stolarek, N. Styś-Fijoł, J. S. Niczyporuk
Występowanie zmian nowotworowych u gęsi
10.21-10.31 W. Kozdruń, A. Stolarek, K. Piekarska, N. Styś-Fijoł, J. S. Niczyporuk
Choroba Mareka w świetle badań w latach 2021 – 2023
10.35-11.00 Przerwa kawowa
11.00-11.10 M. Kuźmińska-Bajor, M. Kuczkowski, M. Korczyński, A. Milcarz, P. Śliwka
Metody ograniczania lekoopornych szczepów Escherichia coli na fermach brojlerów
kurzych
11.12-11.22 A. Rygało-Galewska, K. Zglińska, T. Niemiec
Wpływ technologii ActivePure na warunki zoohigieniczne, stan zdrowia i dobrostan
kurcząt
11.24-11.34 K. Tutaj, R. Smagieł, P. Osowska, K. Nadolna, D. Mikulski, K. Ognik, J. Jankowski
Wpływ żywienia indyków w pierwszych dniach po wykluciu dietą zawierającą
kokcydiostatyk i antybiotyki na poziom antybiotyków w wątrobie
11.40-12.10 Podsumowanie i zakończenie obrad sympozjum
12.15 -13.45 Obiad